Amnestydag för att frige politiska fångar

Frige de politiska fångarna! Det var budskapet på Amnestydagen som samhäll-media ordnade för att stödja mänskliga rättigheter. Men dagen innehöll inte bara namninsamling. Det fanns också musik, dans och rollspel.

Eleverna på samhäll-media samlar varje år namnunderskrifter till stöd för personer som utsätts för kränkningar av sina mänskliga rättigheter. I år lyckades skolan samla in 600 namnunderskrifter. Dessutom skickades 156 vykort för att stödja fångarna.

Arbetet sker i samarbete med Amnesty, en organisation som jobbar för frihet och mänskliga rättigheter. Arbetet handlar både om att hjälpa enskilda fångar och att sprida information om villkoren för mänskliga rättigheter.

Samhällseleverna sattes bakom galler

Ellinor Hägg danselev på estetprogrammet bjöd på en underhållande dansshow och elever från IB medverkade. Elise Henriksson, Chelsea Nyangena och Vaneni Bilemdgian sjöng och Elise Henriksson dansade.

Dagen innehöll även en show där samhällseleverna själva sattes bakom galler för att de fotograferade offentligt, allt för att iscensätta hur villkoren för mänskliga rättigheter kan se ut.

Eleverna på samhäll-media har arbetat med Amnestyprojektet under en längre tid. Eleverna har fått läsa in sig på området, samt göra flyers och affischer. IB-eleverna har också varit delaktiga för att få in så många namnunderskrifter som möjligt.

Text & foto: Emma Törnberg & Filippa Fagerström, SA14A