","author":"

Samhällselever deltog i europeiskt ungdomsparlament

Under tre intensiva dagar 24-26 november har tre elever på Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning samhälle med internationell profil deltagit i ett europeiskt ungdomsparlament i Göteborg.

Ungdomsparlamentet drivs av ett stort europeiskt nätverk och finns i 40 länder. Parlamentsarbetet bedrivs på olika nivåer och under helgen ägde en session rum på regional nivå. Parlamentet ger ungdomar en chans att diskutera aktuella samhällsfrågor och uppmuntrar ett självständigt engagemang och driv.

Tog fram egna resolutioner

I helgen deltog över 40 ungdomar från bland annat Donnergymnasiet, Mikael Eliasgymnasiet, Ingrid Segerstedtsgymnasiet, Bäckängsgymnasiet samt en delegation från Polen. Under den första dagen presenterades eleverna för varandra och blev indelade i sex olika utskott, som är hämtade från europaparlamentets uppbyggnad i verkligheten. För att lära känna varandra inleddes ungdomsparlamentet med teambuilding.

Under dag 2 stod utskottsarbete på schemat och uppgiften för eleverna var att ta fram en egen resolution för det ämne som utskottet ansvarade för. På sessionens sista dag var det dags för debatt i konserthusets stenhammarsal i Göteborg. Under en heldag av förhandlingar, där samtliga sex resolutioner bearbetades med livliga debatter och omröstningar var eleverna aktiva och engagerade för sina ämnen.

Nationell session i januari

En jury kommer att utse vilka delegationer som skickas till den nationella sessionen av ungdomsparlamentet i januari. Vi håller tummarna för att eleverna från Samhällsvetenskapsprogrammet internationella inriktning blir uttagna till detta. I vilket fall som helst stod eleverna för ett fantastiskt arbete och engagemang under helgens parlamentsarbete.

Från Aranäsgymnasiet deltog (från vänster) Hanna Ekvall, Johanna Benander och Victoria Afnani.

Läs mer om europeiska ungdomsparlamentet