Ung företagsamhet

Sedan flera år har Aranäsgymnasiets elever haft möjlighet att driva UF-företag inom ramen för Ung Företagsamhet. UF är en ideell stiftelse och har till uppgift att främja entreprenörskap bland skolungdomar.

På Aranäsgymnasiet ingår UF-företagande i kursen entreprenörskap. Som elev får du tillsammans med dina kamrater själv planera för, starta upp och driva ett företag under ett läsår.

För närvarande kan du läsa entreprenörskap på Samhällsvetenskapsprogrammets beteendeinriktning och i samhällsinriktningens internationella gren i årskurs 3. På Teknikprogrammets inriktningar teknikvetenskap och design har du möjlighet att läsa entreprenörskap i årskurs 2.

Utvecklande och lärorikt

Ett UF-år är mycket utvecklande, då du behöver ta många egna initiativ och lära dig att ta kontakter utanför skolans väggar. Att driva ett UF-företag är alltså en bra förberedelse inför det framtida livet efter gymnasiet och en bra merit att ha med sig i framtiden.

Fina framgångar

Under de senaste åren har Aranäsgymnasiet utmärkt sig genom duktiga företag vilka också har tagit priser på SM i Ung Företagsamhet. År 2010 vann Pralinprinsessorna Miljöpriset på SM för deras välutvecklade pralintillverkning. Under våren 2012 vann tjejerna i Soft By Nature sex priser på den regionala UF-mässan i Varberg. I SM kom sedan företaget på andra plats i Bästa Affärsplan.

Våren 2015 kom BeeDRY UF på delad andraplats i SM i tävlingen Hållbart företagande. BeeDRY UF har utvecklat en produkt som håller tygskor torra i fuktig väderlek. De fem ungdomarna har själva tagit fram ett impregneringsmedel byggt på bivax som både är effektivt och naturnära.

Våren 2016 placerade sig SeUpp UF på första plats i tävlingen om bästa vara och bästa affärsplan i Halland. Företaget utvecklade ett eget analogt logt spel att avända på bilresan.

Kontakta gärna

Axel Frisch