Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet är du förberedd för högskolestudier inom främst naturvetenskap, matematik och teknik, men också inom de flesta andra områden.

Du är intresserad av naturvetenskap och matematik och nyfiken på olika sammanhang i din omgivning alltifrån hur människokroppen fungerar till varför jorden är rund. Du vill utveckla din förmåga att se samband mellan naturvetenskap och andra vetenskaper, till exempel samhällsvetenskap. Du vill ha en bred utbildning med många olika möjligheter att läsa vidare.

Du får en utbildning med bredd och djup som ger ett naturvetenskapligt perspektiv på människan och hennes förhållande till miljö och omvärld. Du övar ditt analytiska och kritiska tänkande samtidigt som din kreativitet och nyfikenhet stimuleras. Du får ta del av aktuell forskning och lära dig hur teorier utvecklas. Du får laborera, använda modern teknisk utrustning och tillämpa matematik för att lösa problem inom olika områden. Du utvecklar ditt språk i tal och skrift, i svenska såväl som i engelska och moderna språk. Första året läser du ett antal gemensamma kurser på programmet. Inför årskurs två väljer du en av två inriktningar. Naturvetenskap eller Naturvetenskap och samhälle.

I framtiden kan du läsa vidare på universitet och högskola inom många olika områden. Läs mer om hur vi arbetar för att förbereda dig inför framtida studier på Skolverkets sida Examensmålen i fokus och gymnasiearbetet som kvitto.