Teaterelever medverkar i Riksteaterns Länk-projekt

Elever och lärare på Estetiska programmet samarbetar med den professionella teatervärlden och får genom projektet Länk tillgång till nyskrivna pjäser.

Fungerar som en bro

Länk är ett projekt av Riksteatern och startades 2012. Länk fungerar som en bro mellan skola, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden. Riksteatern beställer pjäser av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem. 

Mycket förberedelse

På Aranäsgymnasiet är det teaterelever i årkurs 2 och 3 på ES-programmet som medverkar i projektet tillsammans med 60 andra unga teaterensemblar i Sverige. Eleverna sätter upp två föreställningar under våren, Star people och Bortom upproret.

Manusarbetet startade efter höstlovet. Det är många delar som ska fungera när en pjäs sätts upp. Manus ska analyseras, scenografi skapas, kostymer måste fixas, rekvisita införskaffas, hår och smink prövas, musik och ljud spelas in och ljus ska sättas. Ett pussel där varje del är lika viktig.

Vårens teaterdatum

Söndag 20 mars hade Star People premiär på Kungsbacka Teater. Till denna premiär kom även författaren till pjäsen, Isa Schöier, och pratade med ensemblen efteråt.

Tisdag 12 april kl 18 har teatertreornas Bortom upproret premiär i Svarten på Fyren.

Fredag 15 april åker båda teatergrupperna från Aranäsgymnasiet till Teater Halland i Varberg för att delta på Länk-festivalen där totalt sex grupper spelar teater för varandra under helgen. Tala om härlig teateratmosfär!

Foto: Åsa Peterson, från Star people