","author":" ","author":" ","author":"

Aranäsgymnasiet tog emot besök från Japan

Aranäsgymnasiet fick under fredagen besök av en delegation från Osaka i Japan. Gruppen är i Sverige för att studera svensk äldreomsorg men deltagarna är också intresserade av svensk utbildning inom vård och omsorg.

Tidigare i veckan gjorde delegationen ett studiebesök på både Måhaga äldreboende i Fjärås och Signeshus i Kungsbacka. På Aranäsgymnasiet välkomnades gästerna av elever och lärare från Vård- och omsorgsprogrammet.

Lisa Jönsson, utvecklingsledare på förvaltningen för Gymnasie & Vuxentubildning, inledde med att presentera det svenska skolsystemet och de kommunala gymnasieskolorna i Kungsbacka kommun. Ulrika Borgvall och Malin Edefors, lärare på Vård- omsorgsprogrammet, tog över och berättade bland annat om vårdutbildningen på Aranäsgymnasiet, internationella samarbeten och hur programmet samarbetar med arbetsgivare i branschen.

Jämföra kulturer

Besökarna var nyfikna och ville gärna veta hur många elever som läser vård och omsorg i Kungsbacka och vad programmet gör för att skapa en mer attraktiv utbildning med fokus på äldreomsorg.

- Vi är också särskilt intresserade av hur svenskarna tar hand som sina äldre och det är spännande att jämföra olika kulturer och system. Historiskt sett har familjen själva tagit hand om sina äldre i Japan även om det blir mer och mer vanligt att man flyttar in på boende, precis som i Sverige, berättade Venoya Hitoshi, en av de japanska gästerna.

Avslutningsvis fick eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet en chans att berätta om sitt arbetsplatsförlagda lärande och visa upp hur de arbetar i sitt metodrum på vård- och omsorgsprogrammets hemvist.